CZINEGE MANUFAKTÚRA KFT.
...természetes alapanyagból természetesen jót!
 • Főoldal
 • Blog
 • Kosarak
 • Tárolók
 • Virágtartók
 • Állathordó kosarak
 • Lakberendezés
 • Bútorok
 • Üzletberendezés
 • Háztartás
 • Lakástextil

Kicsit régi, kicsit új!
A vintage stílus

Nincs még egy olyan stílus, ami ennyire tökéletesen ötvözi a múlt és a jelen hangulatát, így nem véletlenül lett a vintage az elmúlt évek egyik legnépszerűbb stílusirányzata.

Kicsit régi, kicsit új!

Kevesen tudják, de a vintage kifejezés eredetileg a borászatban és a fotográfia területén volt használatos, csak később jelent meg a divat és a lakberendezés területén is. A divatban az 1920-as és az 1975-ös évek közötti időszak stílusát jelenti, ezen belül is sokszor a kor jellegzetesebb darabjait. Főbb színei a púder vagy a fekete-fehér színek, a legkedveltebb anyagok pedig a csipke, selyem, a bársony, a szatén vagy a tüll. A lakberendezés terén jóval nagyobb a lehetőségek tárháza, ugyanis a vintage már nem csak egy bizonyos típusú enteriőr kialakítását jelenti, hanem egy igazi életstílust is jelöl. A stílus jellemzője a régi darabok újjáélesztése, felújítása, sok esetben már nem is az eredeti funkció szerint. Az a bizonyos DIY – hajlam (Do it Yourself – csináld magad) itt aztán bőven kiélvezhető, a régiségek kipofozása, igazi mánia lett. A különböző blogokon már rendkívül sok ötletet lehet találni, egy igazán kreatív és színes stílusról beszélhetünk. Fogj három régi csatos bőröndöt, pofozd ki egy kicsit, tedd őket egymás tetejére és máris kész a vintage éjjeliszekrény! Könnyű alkalmazni, hisz egyszerűen kombinálhatjuk a régit a modern elemekkel, nem kell, hogy lakásunk minden egyes darabja azonos stílusú legyen, csak az összhatás, a hangulat a fontos.

A vintage olyannyira elterjedt, hogy ma már nem csak a régi bútorok és kiegészítők kerülnek elő, de különleges technikákkal új tárgyakat is „régiesíthetünk” átfestéssel vagy visszakoptatással. Anyagában főként a fa használatos, de a bádog tárgyak is megállják a helyüket, a kertben például kiválóan mutat egy bádog öntözőkanna, de ha már kert, igazi vintage hangulatot varázsolhatunk egy kerti pihenőággyal, vagy egy bádog kaspóval. Elsőre talán nem is gondolnánk, hogy egy régies madárkalitka, mi mindenre jó! Használhatjuk dekorációs elemként a lakás összes helységébe, felakasztva vagy akár lent a földön is. Ha szeretjük a virágokat, érdemes beszerezni párat a számtalan variációban kapható tartók közül. Csempésszünk vidéki hangulatot kertünkbe vagy a teraszra egy antikolt virágtartó székkel, vagy meglévő virágainkat is díszíthetjük különböző színű virágtartókkal, és már-már szinte kötelező elem egy vintage kertbe a kis virágtartó pótkocsi is.

De ha nem csak a kertet, hanem a lakásunkat is szeretnénk vintage hangulatban látni, könnyű dolgunk van, szinte mindenfajta bútor megtalálható már ebben a stílusban, nem feltétlenül kell régi darabokat vadásznunk a nagyszülők házából. Kipróbálhatunk egy-egy bútort más helyen is, egy vintage hangulatú fiókos asztalka például használható éjjeli szekrénynek, de akár a konyhába is betehetjük, a régies hangulatú fiókos szekrények pedig szinte bárhol jól mutatnak. Egy-egy régies hangulatú fa komód is jól mutathat, sőt, ezek a bútorok nem csak dekoratívak, de kifejezetten hasznosak is. Vannak olyan bútorok, kiegészítők is, melyeket ugyan ma már nem használunk, viszont tökéletes dekorációs elemek, ilyen lehet például egy fa ováldézsa, mely valószínűleg az igazi vintage-rajongók kedvence lesz. A gyakorlottabb átalakítók már meglévő bútorok átfestésére is vállalkoznak, elég egy stílusában megfelelő darabot vadászni, melyet fehérre festve vintázsolhatunk, a különböző lakberendező blogokon, erre is találunk számos ötletet.

Kicsit régi, kicsit új!

Ha a bútoraink már megvannak, csak pár kiegészítőt szeretnénk, kezdhetjük a tárolódobozokkal vagy bevásárló kosarakkal, vagy dekorálhatjuk a falat vintage stílusú képtartóval. Tehetünk az ajtóra egy helyes kopogtatót is, hisz nem mindegy, milyen látvány fogadja először vendégeinket.

TIPP: Könnyedén varázsolhatunk igazi vintage hangulatot, ha a képtartóba idős nagyszülők, dédszülők régi fotóit tesszük, ettől még személyesebbé és hangulatosabbá varázsolhatjuk környezetünket!

De tehetünk antikolt kaspókat a lakásba vagy a kertbe is, sőt, akár olyan hétköznapi tárgyakat is beszerezhetünk a konyhába, mint egy bélelt kenyértartó, sokszor pont az ilyen apróságok számítanak a legtöbbet. Az asztali díszek is könnyedén beszerezhetőek, egy helyes vintage hangulatú gyertyatartó például tökéletes dekorációja lehet egy ünnepi asztalnak, de egy bádog ládika is bármikor jól jöhet, tarthatunk benne apróságokat, kisebb kincseket. Sőt, ajándéknak is kitűnőek ezek a kiegészítők! Közkedveltek a régies hangulatú lámpások is, melyeket mi magunk is továbbdíszíthetünk. Kitehetjük a teraszra vagy akár lakásunkat is díszíthetjük vele.

TIPP: Könnyedén varázsolhatunk igazi vintage hangulatot, ha a képtartóba idős nagyszülők, dédszülők régi fotóit tesszük, ettől még személyesebbé és hangulatosabbá varázsolhatjuk környezetünket!

Összefoglalóul azt mondhatnánk, mindegy, hogy saját kezűleg régiesítjük tárgyainkat, bútorainkat vagy készen vásároljuk, a végeredmény a fontos, hisz a vintage olyan hangulatot kölcsönöz környezetünknek, ami valóban otthonossá és barátságosság varázsolja azt. Hisz mi az, amire elsősorban vágyunk, ha lakásunkra, házunkra gondolunk? Hogy jó legyen hazatérni.AJÁNLOTT TERMÉKEINK
Cikkszám: 23-00-17-00
Szélesség: 80 cm
Mélység: 26 cm
Magasság: 80 cm
Termék ára:
20.942 Ft
Kedv.: [@ksz]%
[@ar] Ft
KORÁBBI BEJEGYZÉSEINK
minde ami kert

Ha egy kicsit körülnézünk egy vásárcsarnokban, láthatjuk mi van a nők nagy többségének a kezében; hagyományos fonott kosarak. Ez a régi, jól bevált kellék ugyanis egyszerűen elnyűhetetlen és örök kedvenc.
Ami viszont újdonság lehet, az az, hogy hány fajta kosárból válogathatunk ma már. Sokféle funkciót látnak el már ezek a kézműves termékek, mert egy halom jó tulajdonságuk van. Könnyűek, jól szellőznek, és természetes anyaguknak köszönhetően rugalmasak annyira, hogy amíg a műanyag könnyen reped, törik, addig ezeket a kosarakat valószínűleg még gyermekeink is használni fogják.
Lássuk, mi mindenre jók:

Bővebben


minde ami kert

Az elmúlt években óriási lett az igény arra, hogy kicsit közelebb kerüljünk a természethez. Nagy szükségünk van rá és sokan már tudatosan alakítják úgy a környezetüket, hogy az minél naturálisabb legyen. Keressük a természetes környezetet, kertes házba költözünk, akár több órányira is munkahelyünktől, vagy lakásunkat igyekszünk úgy kialakítani, hogy az minél megnyugtatóbb és hangulatosabb legyen.

Bővebben


minde ami kert

Ha a természet és a kert szerelmesei vagyunk, sok mindent tehetünk azért, hogy a tökéletes álomkertünk megvalósuljon.

És bár elsőre talán azt gondolnánk az eredmény pusztán az anyagiak kérdése, a jó hír az, hogy egészen apró ötletekkel és kiegészítőkkel is hatalmas változásokat érhetünk el!

Bővebben